Valencia: voor ieder wat wils!

Als je aan een stedentrip denkt, denk je al gauw aan Parijs, Londen, Barcelona of Berlijn.  Maar heb je ook al eens aan Valencia gedacht? Valencia, dat zich met name de laatste jaren tot een bijzonder veelzijdige stad heeft ontwikkeld, is zeker een bezoekje waard.   

 
Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje en is ongeveer 2 uurtjes vliegen vanaf Schiphol. Het heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en zeer milde winters. Zo waren wij er in de kerstvakantie en steeg de temperatuur zelfs een keer tot 22 graden. Hoe fijn is dat! Het is een zeer veelzijdige stad met veel cultuur, architectuur, winkels en… een prachtig strand!   
 
In de tijd dat we hier verbleven zijn we echt verliefd geworden op deze stad. Wat een rust straalt het uit. Ondanks dat er veel verkeer aanwezig is heerst er geen chaos zoals in vele andere grote Europese steden. Met ons hotel midden in de stad aan de Plaza del Ayuntamiento zaten we lekker centraal en konden we alle kanten op. ‘s Ochtends ontbijten, een kaart mee, en op pad! In de stad heerst een geweldige sfeer, het staat vol prachtige gebouwen, op de terrasjes zitten mensen te genieten van hun koffie of tapas -op welk tijdstip dan ook-.

  
Als je het niet erg vindt om veel te lopen zijn de meeste bezienswaardigheden per voet goed bereikbaar. Alleen het strand is best een eind. Dit kun je beter met de bus doen. 
Een mooi beginpunt is Plaza de la Reina. Tussen de sinaasappelboompjes heb je prachtig uitzicht op de kerktoren El Miguelete. Deze toren kun je beklimmen. Precies 207 treden moet je omhoog om naar een geweldig uitkijkpunt over de stad te gaan. Het laatste stukje is wat benauwend om naar boven te gaan, maar de klim is zeker de moeite waard. In de verte zie je bijvoorbeeld het stadion van FC Valencia. Voor ons als voetballiefhebbers zeker de moeite waard om naar toe te gaan. Je kunt er een rondleiding krijgen en ook het stadion van binnen bezichtigen. 

 
Vlak onder je zie je de doolhofachtige straatjes van de oude binnenstad en de prachtige gebouwen die Valencia heeft. Als je dat ziet kun je niet wachten om beneden te gaan rondslenteren en te genieten!! 
Als je vanaf Plaza de la Reina rechts langs de kathedraal loopt, kom je uit op Plaza de la Virgen (plein van de maagd). Het plein is het kloppende hart van Valencia, omringd door de kathedraal, de Basilica de la Virgen de Los Desamparados en het Palau de la Generalitat. Het plein speelt een grote rol in het leven van de Valencianos en wordt als het mooiste plein van de stad beschouwd. Op de Plaza de la Virgen is altijd wel iets te doen. Je kunt er heerlijk gaan zitten en kijken naar haastende mensen en kinderen die bij de fonteinen spelen. Je kunt vanuit hier ook de Basiliek (Basilica de la Virgen de los Desamparados) bekijken. 

  

Zeker de moeite waard om even naar binnen te lopen. Binnen zie je het rijkversierde beeld van de Virgen de los Desamparados (‘Heilige Maagd van de onbeschermden’).  

De stad is ook erg groen. Veel parken en plantsoenen. Zo loopt er dwars door de stad een park met een lengte van 9 kilometer; ‘De Jardines del Turia’. Vroeger stroomde hier de rivier de Rio Turia doorheen. De rivier is droog gelegd en hierin is inmiddels een park aangelegd. Heerlijk om tot rust te komen. Je kunt er wandelen of fietsen en ook zie je er veel hardlopers. Op zondag is het er erg druk doordat de lokale bevolking er hun vrije dag viert, kortom een beetje te vergelijken met ons eigen Vondelpark. Je hebt er diverse terrasjes, speeltuinen en voetbalvelden.  
Als je via dit park naar het zuidoosten loopt kom je bij de Ciudad de las Artes y las Ciencias (‘Stad van de kunsten en wetenschappen’). Een bijzonder stadsdeel met moderne architectuur, waar je de hele dag kunt besteden. In één van de gebouwen zit de grootste onderwater dierentuin van Europa.   

   
Weer terug in het centrum moet je toch wel één van de hoogtepunten van Valencia zien; de Mercado Central. Een prachtig marktgebouw met bijzondere architectuur, zowel van binnen als van buiten. Binnen is een grote markt gevestigd waar je verse groenten, fruit, vlees, vis en nog veel meer dingen kunt kopen. Een feest voor de zintuigen (of niet…).  

 
Iets verderop zit de Lonja de la Seda. Een historische zijdebeurs. Deze staat op de lijst met werelderfgoederen van de UNESCO. Dit gebouw is van buitengewoon grote betekenis, niet alleen in historisch, maar ook in architectonisch en kunstzinnig opzicht.  

In de wijk L’Eixample bevindt zich de Mercado de Colón. Ook een prachtige markthal maar dan omgebouwd tot kleine winkeltjes, cafés en bars. Een populair trefpunt onder de bewoners en een gezellig en mooi gebouw om even een drankje te doen. L’Eixample is een chique wijk. Je vindt hier de exclusieve winkeltjes. Voor onze portemonnee niet haalbaar maar zeker leuk om even in de etalages te kijken en je te verbazen over de prijskaartjes die er aanhangen.  
Wat wij ook zeker de moeite waard vonden was het Palacio del Marqués de Dos Aguas. Een paleis midden in de stad. En met mijn liefde voor Paleizen kon ik dit niet aan mij voorbij laten gaan. Het is een apart gebouw om te zien van buiten. Het is prachtig maar het lijkt ook een beetje alsof het ‘nep’ is. Je kunt het paleis naar binnen via een indrukwekkend portaal. Binnen is een museum gevestigd.  

Ik vond het geweldig om hier doorheen te wandelen en al het moois van vroeger te bewonderen.  

En zo kwam er aan ons stedentripje alweer een einde. We hebben erg veel gezien in 5 dagen maar nog lang niet alles en we willen zeker een keer terugkeren naar dit prachtige pareltje. 

Meer weten over Valencia? Contacteer ons! 

Manon voor Fleatr.com 

Advertenties

4 gedachtes over “Valencia: voor ieder wat wils!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s